Üniversitemizde Uçak Kabin Simülasyon (Mock-Up) Sınıfı Açıldı

Üniversitemiz Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı ile Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programında okuyan öğrencilerin havacılık sektöründe deneyim kazanmaları amacıyla Mock-Up sınıfı kuruldu. Gerçekleştirilen bir törenle hizmete giren Mock-Up sınıfının açılışına Iğdır Valisi Enver Ünlü, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Iğdır Şehit Bülent Aydın Havalimanı Müdürü Fikret Bağca, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Ülkemizde büyüyen bir sektör haline gelen sivil havacılıkta, kabin hizmetleri personel ihtiyacını karşılamak amacıyla Iğdır Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılan ve 2018-2019 eğitim öğretim yılında %100 doluluk oranına ulaşan Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri ile Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programı öğrencilerinin eğitiminde önemli bir yer tutacak olan kabin simülasyon (Mock-Up) sınıfı, THY Teknik A.Ş. Genel Müdürlüğü’nden temin edildi.

Mock-Up sınıfının açılış töreninde bir konuşma yapan Rektör Alma, sivil havacılık sektörünün dünyada ve ülkemizde hızla büyüyen bir sektör haline geldiğini kaydederek, kalifiye eleman ihtiyacının da aynı oranda arttığını belirtti. Meslek Yüksekokulu bünyesinde 9 bölüm 16 program ve yaklaşık 1400 öğrenci ile eğitim öğretim hizmetini devam ettiklerini dile getiren Rektör Alma: “Üniversite olarak daha çok talep gören bölümleri ve programları açmayı önemsiyor ve bu yönde çalışmalar yapıyoruz. Iğdır Meslek Yüksekokulumuzda daha önce açık olan programlara ek olarak, Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programı, Aşçılık Programı, Özel Güvenlik ve Koruma Programı, Çağrı Merkezi ve Koruma Programı ile Turist Rehberliği Programlarını açtık. Bu programlar uygulama gerektirdiği için bunlara laboratuvar, dil sınıfı, call center üniteleri, uygulama mutfağı ve son olarak kabin simülasyonu sınıfını açtık. Kabin sümilasyon sınıfı takriben 300 bin liraya mal olacak iken THY Teknik A.Ş. Genel Müdürlüğünden alığımız hibelerle 30 bin liraya mal ettik. Rektörlük olarak öğretim elemanlarından gelen talepleri olumlu karşılayarak, Turist Rehberliği programı öğrencilerini geçen yıl, Arkeoloji, Sanat Tarihi, Müzeler ve Antik Kentler dersleri kapsamında Ani Ören yerini görmeleri için Kars’a; İshak Paşa Sarayını görmeleri için Doğubayazıt’a; Akdamar Kilisesini ve Van kalesini görmeleri için Van’a götürdük. Dış Ticaret Programı, Lojistik Programı öğrencilerini Gümrüklere, Hava Limanına periyodik olarak götürerek öğrencilerimizin sektörü yakından tanımalarına olanak sağladık. Aşçılık Programı öğrencilerimiz ise mutfak uygulamalarını sürekli olarak devam ettiriyor.  Açılışımızın ikramlarını da Aşçılık Programı öğrencileri hazırladı” dedi.

Açılış programı mock-up sıfının oluşturulmasında emeği geçenlere teşekkür belgelerinin verilmesi ile  son buldu.

Mock-Up sınıfının özellikleri

Uçak kabini gibi tasarlanan, Mock-up sınıfı, öğrenciler ve eğitmenler için eğitim esnasında gerçek bir uçağın içindeymiş gibi hissetmelerine olanak sağlamaktadır. Bu özel sınıfta; acil durum, tıbbi konular, tehlikeli maddeler, genel ikram ve servis kuralları gibi derslerin eğitimi verilmektedir. Mock-up sınıfında öğrencilerin eğitim görmeleri için 24 adet uçak koltuğu, Uçak mutfağı, Uçak lavabosu, Kadırga, Galley, Trolley bulunmaktadır.